logo medifit

Medifit Enschede

poppetjeloopBETER BEWEGEN BEGINT MET GOED OEFENEN.

Bij Medifit traint u met precies de juiste belasting: de sleutel tot optimale revalidatie. 

REVALIDEREN=TRAINEN

Waarom revalideren bij Medifit?

Heeft u door een ongeluk of andere oorzaak problemen met lopen? Of heeft u moeite met vastpakken of dragen, bijvoorbeeld omdat u herstellende bent van een gebroken arm?
Of misschien gaat het bukken niet zoals u graag zou willen. Mogelijk ook merkt u dat u steeds moeilijker kunt lopen of dingen pakken. Wanneer u beter wilt bewegen is Medifit vaak de juiste keus.
Medifit is gespecialiseerd in trainingen voor mensen met bewegingsproblemen.

Fysiotherapie

Uw fysiotherapeut adviseert, behandelt en begeleidt

Per 01-01-2006 is uw fysiotherapeut direct toegankelijk. Dit houdt voor u in dat u geen verwijzing meer nodig heeft van de huisarts en rechtstreeks contact met ons kunt opnemen voor een intake gesprek. 

Bij de eerste afspraak vormt de fysiotherapeut een zo volledig mogelijk beeld van uw klachten, door u eerst te onderzoeken en vragen te stellen. Op basis daarvan kan de fysiotherapeut samen met u een behandelplan opstellen. Dit is maatwerk. Wel werken veel fysiotherapeuten met vaste richtlijnen als basis, maar uiteindelijk is elk mens weer anders. Elke klacht is anders en elk lichaam reageert anders.

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is vaak oefentherapie. Deze is bedoeld om de bewegingsmogelijkheden van gewrichten te beïnvloeden en spierkracht te vergroten. En ook om een betere houding aan te leren, een beter evenwicht te realiseren en soms om een betere ademhalingstechniek te leren of te ontspannen. Als onderdeel van de behandeling doet u zelf oefeningen thuis. Deze worden toegespitst op uw situatie en mogelijkheden. Het gaat erom dat u zich ervan bewust wordt wat de beste manier van bewegen is en vertrouwen krijgt in uw lichaam. Ter ondersteuning van de oefentherapie kan de fysiotherapeut ook gebruik maken van massage en fysio techniek.

De fysiotherapeut geeft ook preventief advies en voorlichting. Door gerichte begeleiding leert u voldoende en verantwoord te bewegen. Zo wordt u zich ervan bewust wat wel goed is en wat problemen veroorzaakt. Dit om herhaling of verergering van uw klachten te voorkomen. Daar bent u natuurlijk op lange termijn het meest bij gebaat. Het doel is dat u weer zoveel mogelijk zelfstandig kunt doen.

Het is het belangrijk dat u zelf meewerkt aan het verminderen van uw klachten. Door oefeningen te doen. En gewoon goed aan te geven wat u voelt en uitleg te vragen wanneer iets niet duidelijk is. Goede communicatie tussen u en uw fysiotherapeut draagt bij aan uw herstel.

Sportfysiotherapie


Bij Medifit trainen we volgens het principe van de PRT approach.

De PRT® approach richt zich met name op problemen van het actieve en passieve bewegingsapparaat. Deze aandoeningen vinden hun oorsprong in het niet voldoende belastbaar zijn van de betroffen structuren. De huidige maatschappij met automatisering, continu aanpassing van de omgeving aan de werknemer, "robotizing", een voortjagende 24-uurs economie, slechte eet- en drinkgewoonten etc. eisen hun tol. Het menselijk lichaam vertaalt deze "negatieve" prikkels en "onderbelasting" adequaat, naar een afname van de belastbaarheid. (SAID principle). Het gevolg laat zich raden. Moet de therapie dan gaan bestaan uit rust, minder belasten en verdere aanpassingen welke dit degeneratieproces verder bevestigen?

Drie soorten belastbaarheid worden in de PRT® aanpak onderscheiden. Deze worden negatief beinvloedt door de hiervoor beschreven gedragingen. Een gevolg is een afname van de algemene belastbaarheid, wat zich uit in een slechte cardiovasculaire conditie van de gemiddelde persoon. De gevolgen zijn in de huidige civilisatie doodsoorzaak nummer 1. Een afname van de specifieke belastbaarheid, wat zich vertaald in verminderde belastbaarheid in botten (osteoporose), pezen (RSI?), spieren (conditie/krachtverlies), immuunsysteem (verhoogde infectiekans en ziekte) en meer van deze typische civilisatie problemen. En ten derde , door combinatie van beide bovenstaande, een afname in de functionele belastbaarheid van de burger, wat zich uit in o.a. arbeidsongeschiktheid, het niet meer kunnen uitoefenen van hobby en sport, tot en met het relatief snel hulpbehoefend worden van de wat oudere generatie.

Om de verschillende structuren van het bewegingsapparaat weer belastbaar te maken is een structureel, op basis van de adaptatiemogelijkheden van het lichaam aangepast, functioneel gericht "actief" revalidatiesysteem noodzakelijk. Hiervoor is de integratie van o.a. fysiologie, histologie, trainingsleer, adaptatiemechanismen en voeding in de cursussen en opleiding noodzakelijk. Alleen zo is een functionele adaptatie en daarmee herstel van functie te waarborgen. Tevens, zelfs van nog meer belang, de enige mogelijkheid om preventief "chronische" problemen aan te pakken. Voorwaarde is echter dat de patiënt/sporter actief participeert in de revalidatie en dat de Physical Rehabilitation Trainer® zich opstelt als begeleider en personal trainer van dit revalidatie proces.

Belangrijk voor patiënt en sporter is het te weten dat niet de 30 minuten bij de therapeut het eindeffect van de revalidatie bepalen, maar de tijd welke de patiënt/sporter daarnaast met zijn/haar lichaam en gezondheid actief bezig is.
Alleen actieve maatregelen kunnen de belastbaarheid positief beinvloeden. Trainen, bewegen en gedragsveranderingen in eetpatroon en activiteit zijn noodzakelijk om een positieve verandering van de verschillende vormen van belastbaarheid te bereiken.
Passieve maatregelen zijn in staat de omstandigheden voor een positieve adaptatie te beinvloeden, zijn geen "echte" therapie, maar maken soms de stap naar de "actieve" therapie mogelijk.

Functionele vragenlijsten en functionele analyse en try-outs zijn laatste jaren in de revalidatie ingebouwd. Hierdoor is het mogelijk om, zonder dat er een duidelijke diagnose bekend is, toch een individueel op de patiënt gericht actief revalidatieschema samen te stellen. Voor de ADL patiënt en sporter is op deze wijze via de revalidatielijn "functionele vragenlijst" , "functionele analyse" , "functionele try-out", een functioneel actief trainingsschema op te stellen.
Voor meer informatie kunt u kijken op www.ias-academy.com.

Programma en openingstijden

 

Medische Training (MT) Hans Herik 1, Remon vd Straat 2, Anne Snoeijink 3, Anneke Bleijswijk 4, Marloes Kroep 5, Carlijn de Kinkelder 6, Kai Vreriks 7.
Vrije Training (VT) Hans Cuijpers 8.

Medische training (MT)

Maandag 07.30 - 09.30 (7) 15.00 - 18.00 (7,3)
Dinsdag 13.00 - 14.00 (7) 18.00 - 20.00 (1)
Woensdag 16.00 - 19.30 (2, 6)
Donderdag 13.00 - 15.00 (5) 17.00 - 20.00 (3,6)
Vrijdag 07.30 - 09.30 (7) 16.00 - 17.00 (7)
Zaterdag 08.00 - 11.00 (1, 2, 4, 6)
Zondag

Vrije training (VT)

Maandag 18.00 - 20.00 (8)
Dinsdag 07.30 - 11.00 (8)
Woensdag
Donderdag 07.30 - 11.00 (8)
Vrijdag
Zaterdag
Zondag

Fit en Actief

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag 15.00 - 17.00  
Vrijdag  
Zaterdag  
Zondag

DiaFit

Maandag 11.00 - 12.00 (6)
Dinsdag
Woensdag
Donderdag 11.00 - 12.00 (6)   
Vrijdag  
Zaterdag  
Zondag

Nieuw te koop bij het FysioTeam: sportcompressiekousen hardloopkousen

Deze kousen geven een nauwkeurig gedefinieerde druk. Het zwellen van de benen, wat bij extreme belasting kan voorkomen, wordt duidelijk verminderd.

De verminderde afvoer van zuurstofarm bloed, vocht en afvalstoffen in de beenspieren zorgt voor snelle verzuring
Sportcompressiekousen helpen u bij het actief stimuleren van de bloedsomloop en afvoer van vocht en afvalstoffen. Uw benen voelen minder vermoeid en pijnlijk aan. Resultaat: een vergroot uithoudingsvermogen en meer sportplezier.